פנסיה לעצמאים זה נושא רגיש ומבלבל. החיסכון פנסיוני זו אחריות המוטלת של העצמאים בישראל, ולאחרונה אחריות זו הפכה לחוק של ממש – “חוק פנסיה חובה”, חוק המחייב עצמאים לחסוך לשנות הפרישה והיציאה ממעגל העבודה.
מאז ומתמיד נושא הפנסיה לעצמאים היה נושא טעון. לאורך השנים רבים מהעצמאיים בישראל לא רכשו ביטוח פנסיוני מכל מיני סיבות, ביניהן: העובדה שהכסף המופרש לקרן פנסיה נעול ואינו נזיל, רבים תפסו את סוגיית הפנסיה כסוגיה “סוציאליסטית” או “קומוניסטית”, כאשר צעירים קשה לחשוב על נושאים הקשורים לזיקנה, פעם בעבר עצמאים לא יכלו להפריש לקרנות פנסיה כמו ששכירים יכלו אלא רק לביטוחי מנהלים הנחשבים לפחות אטרקטיביים בשל מקדמים שונים ועמלות גבוהות יותר ועוד מיני סיבות.
מכיוון שעצמאים רבים לא הפרישו לחסכון פנסיוני, הם התקשו לשמור על רמת החיים שלהם, נאלצו לעבוד גם בגיל הפרישה או הפכו לנטל על המדינה.
התחילו עם תוכנת חשבונית אונליין המפיקה חשבוניות וקבלות בקלות ועם טכנולוגיית סליקת כרטיסי אשראי אונליין המתקדמת שלנו ב-iCredit, והמשיכו אל תוכנת הנהלת חשבונות החדשנית שלנו.
אל דאגה, כל החומר שלכם נשמר ועובר ביחד איתכם בלחיצת כפתור אחת.
חוק פנסיה חובה לעצמאיים וקנסות
החל משנת 2017 חל חוק פנסיה חובה, המחייב עצמאים להפריש כספים לחיסכון פנסיוני. מטרת פנסיה לעצמאים היא להשוות את המצב של העצמאים בישראל למצבם של השכירים, כך שגם להם תהיה קצבת זיקנה ממנה יוכלו ליהנות לאחר הפרישה.
בנוסף, פנסיה לעצמאים משמשת כיום גם כאמצעי הגנה המאפשר לעצמאיים מימון, כמו דמי אבטלה, במקרה שהעסק נסגר או מחליפים עבודה. לכן הפקדות פנסיה לעצמאיים מחולקות כך ששני שלישים מהכספים מיועדים לרכיב התגמולים בגיל פרישה, בעוד שליש מיועד לסיוע בתקופות של אבטלה, כאשר משיכת הכספים במקרה של אבטלה או מעבר לעסק חדש אינה מבטלת את הטבת המס הנלוות לחיסכון הפנסיוני.
עצמאיים שאינם מפרישים כספים לטובת הפנסיה לעצמאים חשופים לקנס אותו מטיל המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות של רשות האכיפה והגבייה. תחילה נשלחת רק התראה הדורשת הפרשה לפנסיה בתוך 90 יום. במידה והעצמאי/ת לא מפקידים את הכספים בחיסכון הפנסיוני בתוך 90 יום, מוטל קנס בסך 500 ₪ (נכון ל-2024, סכום זה מתעדכן משנה לשנה והוא צמוד למדד). נוהל הקנסות נכנס לתוקף משנת 2019 והחל משנת המס של 2018.
זה מה שבאמת חשוב לדעת על פנסיה לעצמאיים בישראל
- על מי חל חוק פנסיה חובה?: חוק פנסיה חובה קובע כי עצמאים בישראל חייבים להפקיד כספים לצורך החיסכון הפנסיוני, וזה נכון בין אם מדובר בעוסקים פטורים ובין אם מדובר בעוסקים מורשים.
- סכום הפקדה מינימלי: יש סכום מינימלי אותו עצמאים נדרשים להפריש לטובת החיסכון הפנסיוני, הוא מדורג ונקבע ביחס לשכר הממוצע במשק. עבור חלק בהכנסה שהוא עד מחצית השכר הממוצע במשק – יש להפריש 4.45%, ועבור החלק בהכנסה שהוא מעל מחצית השכר הממוצע במשק – יש להפריש 12.55%. להלן דוגמא מספרית לדרגות ההפקדה מאתר הביטוח הלאומי:
קרדיט תמונה: https://www.gov.il/he/pages/independent-must-pension
- הטבות מס: עצמאים המפקידים לפנסיה זכאים להטבות מס מפליגות: ניכוי מס וזיכוי. עצמאיים יכולים לקבל הטבת מס של עד 16.5% מהכנסתם עד לתקרה מסוימת, ובנוסף, הפקדות לחיסכון הפנסיוני של עד 11% מההכנסה נחשבות כהוצאה מוכרת. כמו כן, יש זיכוי במס על הפקדה בגובה של עד 5.5% מההכנסה ועד לתקרה של 12,804 לעמית מוטב (עמית מוטב זהו למעשה עצמאי המפקיד לפנסיה לפחות 16% מהשכר הממוצע במשק). בנוסף, עצמאים המפקידים כספים בחיסכון פנסיוני נהנים מהפחתה בדמי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות. שימו לב, הטבות המס ניתנות רק על השנה שבה הופקדו כספי החיסכון הפנסיוני, כך שלא ניתן לגרור הטבות פנסיה לעצמאים לשנת המס הבאה.
- מכשירי חיסכון פנסיוני: יש כמה מכשירים פיננסיים שניתן לחסוך באמצעותם לפרישה: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל (גמלה).
- ניוד: ניתן לנייד חסכונות פנסיונים מחברה לחברה ללא אירוע מס, וכן לנייד בין מסלולים שונים. החוסכים הם אלו שקובעים באילו מסלולים יושקעו כספי הפנסיה שלהם: מסלולים סולידיים (אג”חים) ו/או מסלולים בעלי רמות סיכון גבוהות יותר (מניות).
להשוואות מסלולי פנסיה בחברות השונות, הקליקו>> כאן
- עד מתי יש להפקיד לחיסכון הפנסיוני?: את ההפקדות לחיסכון הפנסיוני יש להפקיד עד לתום כל שנת מס, לא ניתן לגרור הטבות מס לשנה הבאה.
- חובת פנסיה לעצמאים אינה חלה במקרים הבאים:
- עצמאים מתחת לגיל 21.עצמאים שהגיל שלהם הוא מעל לגיל פרישה מוקדמת (בשנת 2024 מדובר בגיל 60, אך יש להתעדכן מדי תקופה בחוק גיל פרישה).עצמאיים טריים שלא עברה עד חצי שנה ממועד פתיחה תיק העוסק.
- עצמאים שמלאו להם 55 שנים בטרם ה-1.1.2017.
- הגנה על כספי החוסכים: משרד האוצר מבטיח הגנת תשואה של עד 4.86% לשנה על 27% מהכספים של חוסכים פעילים, וכן הגנת תשואה של 60% מהכספים של מי שפרש לגמלאות וכבר מקבל את כספי הפנסיה.
- הפרשות פנסיה לעצמאים שהם גם שכירים – עצמאים שהם גם שכירים זכאים לכל הטבות המס להן זכאים עצמאיים. כאשר אם ההפקדות כשכיר עברו את סף התקרה המינימלית כעצמאי, אין צורך להפקיד כספים נוספים לחיסכון הפנסיוני. אך אם הם נמוכים מסף התקרה המינימלית לעצמאים, יש להשלים את ההפרש. לדוגמה, אם כעובד שכיר המעסיק והשכיר מפרישים לחיסכון הפנסיוני 500 ₪ לחודש, אך כעצמאי יש להפריש 700 ₪ לחודש, יש להוסיף ולהפריש עוד 200 ₪ לחיסכון הפנסיוני מדי חודש.
אז נכון, קשה לחשוב על קרן פנסיה כאשר צעירים. אבל חסכון זה הוא מהחשובים שיש ואת הפירות שלו קוצרים לאחר היציאה ממעגל העבודה. החיסכון הזה מאפשר להגשים את כל החלומות – עזרה לילדים, טיולים בארץ ובעולם, מסעדות, מתנות לנכדים ומאפשר לפנסיונרים לחיות את החיים הטובים!