חוק רישוי עסקים

רישיון לעסוק: חוק רישוי עסקים בישראל

15.03.2022

חוק רישוי עסקים, תשכ”ח-1968 מסדיר אילו עסקים וחברות בישראל טעונים רישוי מטעם משרד הרישוי ותכליתו של חוק זה הוא להבטיח פעילות תקינה, בטוחה ונאותה של עסקים בישראל. חשוב להבין כי חוק רישוי עסקים אינו חל על כלל העסקים בישראל ורק עסקים המופיעים ב”צו רישוי עסקים” כפופים לו.

ממש כשם שהמרגל הבריטי המפורסם בעולם 007 זקוק לרישיון מטעם הוד מלכותה כדי לעסוק בריגול, כך בעלי עסקים בענפים מסוימים חייבים להחזיק ברישיון עסק כדי להפעיל את עסקיהם. אז נכון, לנהל חברה או עסק בישראל לא דומה לפעולות הריגול המתוחכמות והבינלאומיות של בונד, ג’יימס בונד, אבל ישנם כמה סוגי ענפים עסקיים שאם הם מתנהלים מתחת לסטנדרטים מסוימים – הם עלולים לפגוע בציבור ובלקוחות ובמקרים קיצוניים הם אפילו עשויים לסכן אותם.חוק רישוי עסקים, תשכ”ח-1968 מסדיר אילו עסקים וחברות בישראל טעונים רישוי מטעם משרד הרישוי ותכליתו של חוק זה הוא להבטיח פעילות תקינה, בטוחה ונאותה של עסקים בישראל. חשוב להבין כי חוק רישוי עסקים אינו חל על כלל העסקים בישראל ורק עסקים המופיעים ב”צו רישוי עסקים” כפופים לו.

לפי חוק רישוי עסקים, מי בעצם מחויב בהוצאת רישיון עסק בישראל?

בצו רישוי עסקים, שעודכן בשנת 2013, יש כמה תחומי עיסוק המחייבים הוצאת רישיון עסק, ביניהם:

  1. רוקחות – למשל העוסקים בייצור, מכירה, אחסנה ושינוע של תרופות, כדורים וחיסונים.
  2. קוסמטיקה – לרבות העוסקים בקעקועים, תמרוקים, פדיקור, מכוני שיזוף, מספרות, חנויות שמנקבות חורי עגילים ופירסינג ועוד
  3. בריאות – כולל מרפאות, קליניקות, מעבדות רפואיות, כימיות וביולוגיות, בתי קשישים, מרכזי טיפול בבעלי חיים וגם חדרי מתים.
  4. דלק – כל מה שנוגע להפקה, ייצור, שינוע, אחסון, שיווק ומכירה של דלקים, פחם, תחנות דלק וגם תחנות כוח
  5. מזון –  כל מה שקשור לייצור, הפקה, אחסון, שינוע, עיבוד, שיווק, מכירה ועוד של עסקים בתחום המזון, כגון: מסעדות, בתי קפה, מזנונים,  מפעלי מזון, קייטרינג וכו’.
  6. בעלי חיים – לעוסקים בתחום בעלי החיים, כולל: לולים, רפתות וכן יצרני מזון לבעלי חיים ותכשירים וטרינריים.
  7. חקלאות – גם עסקים בתחום החקלאות נכללים בתוך חוק רישוי עסקים, ביניהם עסקים בתחומי חומרי ההדברה, חממות, גידולים חקלאיים, בתי מטבחיים וכו’.
  8. פסולת – למשל העוסקים בפינוי פסולת, בטיפול בפסולת, בסילוקה וכו’.
  9. מים – לעוסקים בטיפול במים, בהובלות מים, בהתפלות מים, בעיבוד ואחסון מי שפכים ומי קולחין ועוד.
  10. כימיה, מחצבים ותעשייה – בתחום זה נכללים בתי דפוס, יהלומנות, מחצבים, כרייה ועוד
  11. נופש – חוק רישוי עסקים קובע כי גם עסקים בתחום הנופש זקוקים לרישוי, ביניהם: פנסיונים, בתי הארחה, בתי מלון, אכסניות וכו’.
  12. ספורט – בענף זה ניתן לציין למשל מכוני כושר, אצטדיונים, אולמות ספורט, בריכות שחייה, פארקי מים, מרחצאות ועוד.
  13. אבטחה ושמירה – הכוונה למשל למטווחים, לחנויות המוכרות נשק, מחסני נשק, לחברות אבטחה ושמירה וכיוצא באלו.
  14. תחבורה – במסגרת חוק רישוי עסקים גם העוסקים בענף התחבורה זקוקים לרישיון עסק, לדוגמה: חברות הובלה, חברות גרירה וכו’.
  15. עינוג ציבורי – הכוונה לחניוני מטיילים, גני חיות, בתי קולנוע, דיסקוטקים ומועדונים, אולמות אירועים, ירידים, תערוכות ודומיהם.

חוק רישוי עסקים נועד בראש ובראשונה לשמור על הציבור, כאמור, ומטרת העל שלו היא להבטיח כי כל הצעדים הנדרשים לשמירה על בטיחות ובריאות הציבור נשמרים היטב. חוק זה לא נולד בחלל ריק והוא גם אינו המצאה שלנו, הישראלים, הוא נהוג ברוב מדינות העולם המתוקנות, רק שלכל מדינה יש את הגרסאות הייחודיות שלה. כך למשל, גם אצל אחותנו הגדולה, ארצות הברית, בעלי עסקים המעוניינים לעסוק בממכר מזון נדרשים להוציא רישיון מהעירייה.

ומה צפוי לעוברים על חוק רישוי עסקים?

בעלי עסקים וחברות בישראל שעוברים על חוק רישוי עסקים או שפועלים ללא רישיון עסק בר-תוקף צפויים לספוג קנס או להיסגר מנהלית במקרה הטוב או לרצות עונש מאסר, במקרה הפחות טוב, שכן עבירה על חוק רישוי עסקים נחשבת לעבירה פלילית לכל דבר ועניין.

על ארבעה סוגי רישיונות עסק מדבר חוק רישוי עסקים

משרד הרישוי יכול להנפיק 4 סוגי רישיונות עסק, בהתאם לתחום, לאופי ולענף העסק וכן בהתאם לשלב שבו העסק פועל. כאשר מה שמבדיל בין רישיון עסק אחד למשנהו הוא משך תוקף הרישיון.

  1. רישיון  עסק זמני – רישיון עסק זמני כשמו כן הוא זמני ומוגבל ותוקפו עומד על פחות משנה אחת.
  2. רישיון עסק לצמיתות – רישיון עסק לצמיתות משמעו שיש לעסק או לחברה רישיון קבוע לעסוק בתחום עיסוקם. תוקפו של רישיון זה הוא לתמיד או כל עוד משרד הרישוי לא ביטל אותו.
  3. רישיון עסק תקופתי – תוקפו של רישיון זה עומד או על שנה אחת או על 3 שנים או על 5 שנים, זה תלוי בהחלטת משרד הרישוי, והוא נועד לעסקים שעליהם לחדש את רישיון העסק שלהם מדי תקופה.
  4. היתר זמני – היתר זה ניתן בדרך כלל לתקופה של עד שנה אחת לעסקים וחברות שעתידים לקבל רישיון לתקופה ארוכה יותר: רשיון לצמיתות או רישיון תקפותי.

כך תוציאו רישיון עסק צעד אחרי צעד

עכשיו, אחרי שהבנו מהו חוק רישוי עסקים, על מי הוא חל ומה מטרתו הגיעה העת לדבר תכלס ולהבין איך מוציאים הלכה למעשה רישיון עסק בישראל.נתחיל בכך שהפעילות לקבלת רישיון עסק מתבצעת מול משרד הרישוי ברשות המקומית בדרך כלל או עם היחידה לרישוי עסקים, ונסיים את ההקדמה לתהליך בהרגעה כי לפחות חלק מהבירוקרטיות זמינות דרך אתרי האינטרנט של משרדי הרישוי.


שלב ראשון בהוצאת רישיון עסק – בקשה לקבלת מידע ומסמכים:  הצעד הראשון כרוך ביצירת קשר עם משרד הרישוי המקומי במטרה לקבל מהם הן אינפורמציה על הדרישות השונות והן בקשה לקבל את כל המסמכים הנדרשים להגשה. כדי לקבל את המידע והמסמכים יש לשלם עמלה, ויש למשרד הרישוי עד 30 יום לספק לכם את המידע והמסמכים.


שלב שני בהוצאת רישיון עסק – מילוי והגשת טופס בקשה להנפקת רישיון עסק: הצעד השני בדרך לקבלת רישוי עובר במילוי והגשת טופס בקשה ייעודי. טופס זה אמור להגיע אליכם כבר בסיום השלב הראשון, ובנוסף להגשת טופס בקשה לרישיון חתום יש לצרף מסמכים נוספים כגון: תוכנית עסקית, הוכחת תשלום אגרה, תרשימים, מפות ועוד, תלוי בתחום העיסוק הייחודי של כל עסק. 


שלב שלישי בהוצאת רישיון עסק – המתנה לאישור הרישיון: בשלב זה למעשה יש להמתין (בסבלנות) לתוצאות הבחינה ולאישור של משרד הרישוי. זה הזמן שהמשרד בודק את הבקשה, את המסמכים, מוודא עם כל הגורמים שאכן יש אישורים, למשל עם הכבאות, וכי העסק העתידי עומד בכל תנאי הסף.שלב רביעי בהוצאת רישיון עסק – קבלת רישיון עסק או ערעור על אי מתן רישיון: במידה והכול כשורה משרד הרישוי ינפיק רישיון עסק למגיש הבקשה. אך במידה שמגיש הבקשה מסורב, יש לבדוק מדוע סורב, לתקן את הליקויים ואז לערער על ההחלטה ולבקש עיון מחדש בבקשה לרישיון עסק.

חוק רישוי עסקים מעמיס על בעלי עסקים וחברות אשר נמצאים בתחילת דרכם לא מעט בירוקרטיות, סידורים, ריצות, חששות וכאבי ראש, אך מגוון תוכנות לניהול עסק מבית ריווחית יכולות להוריד ממכם דאגה אחת, לפחות.


תוכנת ניהול העסק (ERP) של ריווחית מספקת לבעלי עסקים, כמוכם, הנמצאים בראשית דרכם מעטפת של פתרונות לניהול העסק בממשק אחיד, נוח, ידידותי למשתמש ומודולרי, שיכול לגדול ולצמוח יד ביד עם צמיחת העסק שלכם. ניתן לנהל בתוכנת ניהול עסק של ריווחית היבטים רבים בעסק באופן דיגיטלי, לרבות: ניהול קשרי לקוחות, ניהול משימות, רכש, מלאי, קריאות שרות, שיבוץ צוותים, מסופונים, ניהול גבייה, קופות רושמות, היא משמשת תוכנת הנהלת חשבונות (לרבות הפקת קבלות, חשבוניות חתומות דיגיטלית, מאזנים, דוחות וכו’), מאפשרת סליקת אשראי ועוד, ולא פחות חשוב מכך – היא מאפשרת לבעלי עסקים להתפנות להגשת רישיון עסק בראש שקט. 

Mask Group-3

צרו קשר

יש לכם שאלה? אנחנו כאן בשבילכם.
השאירו פרטים ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם.

Mask Group-3

הודעתך נשלחה תודה

ניצור איתך קשר בהקדם